Ny EU-lov tillader potentielt malware og svindel at krybe ind i din iPhone

NyEULovg_Blog_2024

Teknologiudviklingen går stærkt, og til tider kan den endog være temmelig kryptisk… En ny EU-lov kan vise sig at blive problematisk for de mange millioner iPhone-brugere. Overordnet set handler denne nye EU-lov, der allerede træder i kraft fra marts 2024 i 27 EU-lande, om at udligne og mindske konkurrenceforvridende adfærd i EU samt at implementere en højere grad af åbenhed på det digitale marked.

Det lyder jo overordnet set meget godt, men der er et aber dabei… Indtil nu har iPhone-ejere kun haft tilgang til apps via Apples egen officielle ”appbutik”, App Store. Men qua den nye lov, ændrer dette sig altså nu i 27 EU-lande, hvor det nu vil blive muligt at downloade og hente apps fra alternative, åbne app stores.

Problemet i denne henseende er, at man i et mere åbent digitalt landskab og på en friere markedsplads for bl.a. apps, også vil udvide indgangsportalen for svindel og ondsindet malware. Risikoen for at downloade en falsk app, der slet ikke er hvad den giver sig ud for at være, bliver selvsagt meget større med åbne app stores, hvor der ikke er den samme kvalitetskontrol og overvågning, som i de to app portaler vi kender bedst pt., nemlig App Store og Google Play. En app, der kommer til at ligge og arbejde som en virus på din iPhone, kan i værste fald få omfattende konsekvenser. Ikke alene kan du stå med en iPhone, der ikke længere fungerer optimalt, men endnu værre, så er worst case scenario at udsættes for svindel med dine personlige oplysninger og data. Tænk, hvis der lige pludselig bliver trukket et stort beløb fra din MobilePay app, som du ikke har kendskab til…! Ja, vi snakker worst case scenario, men hackere med onde intentioner bliver også dygtigere og dygtigere i takt med teknologiudviklingens hastige fremskridt.

Apple selv har i forbindelse med EU’s Digital Markets Act påpeget at det vil kunne afstedkomme sikkerhedsbrud på iPhones. Et mere åbent digitalt marked i henhold til bl.a. apps, vil selvsagt tvinge Apple til at slippe en stor del af kontrollen med markedet. Dette nye tiltag er på den baggrund et tveægget sværd, hvor det positive aspekt naturligvis er monopolbruddet for de store tech-giganter og et friere digitalt marked. På minussiden sniger et mere tvivlsomt sikkerhedsniveau sig ind som en essentiel faktor, hvor risikoen for at downloade malware til ens telefon forøges.  

I forbindelse med den nye EU-lov har Apple dog allerede annonceret, at de vil implementere nye sikkerhedsforanstaltninger for at imødegå denne udfordring. Et program ved navn Notarization vil hjælpe med at scanne for malware, men selv med disse foranstaltninger er der stadig en vis risiko, som Apple påpeger i deres pressemeddelelse. Dette vedrører bl.a. apps, der indeholder svindel og misbrug, eller som udsætter brugeren for ulovligt, stødende eller skadeligt indhold.

En åbning af det digitale marked har som tidligere nævnt naturligvis sine fordele, men faldgruberne er også til at få øje på, som det også påpeges. Hvis først en falsk app eller lignende begynder at ”rumle”, så kan skaderne for en virksomheds brand og/eller forbrugernes tillid være særdeles omfattende.

Så før du kaster dig ud i det store udvalg af alternative app stores, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici og sørge for at tage de nødvendige forholdsregler.

Står du med udfordringer eller spørgsmål til din virksomheds app? Eller har du behov for at få implementeret nye features i din eksisterende app, eller måske udviklet en ny app helt fra bunden, så har vi hos SideWalk et dedikeret team af programmører med speciale i appudvikling til både Android og iOS. Vi har udviklet apps til mange forskellige brancher og formål.

Per Winkel_SideWalk

De bedste hilsner

Per Winkel